År 2018 fyller ångfartygen 200 år. I samarbete med Stiftelsen skärgårdsbåten producerar Attunda Skeppsförlag från ax till limpa en bok om ångfartygens historia med tyngdpunkt på skärgårdsbåtarna och deras betydelse för utvecklingen av Stockholms skärgård.

De vita båtarna och deras historia är en viktig del av vårt kulturarv. Boken är en kulturhistorisk berättelse i ord och bild om ångfartygen som revolutionerade livet i skärgården och fick stockholmarna att upptäcka sin skärgård. Tänk bara på alla barn som tack vare Waxholmsbåten kom ut till Barnens ö. En av dem var Roland Svensson som sedan var aktiv i den organisation som föregick Skärgårdsstiftelsen.

Ångbåtarna förde med sig ett uppsving för både pensionat och många andra aktörer. Ångbåtarna gjorde att post och tidningar började distribueras och detta öppnade ett nytt fönster mot världen för skärgårdsborna samtidigt som det gav nya sommargäster möjlighet att upprätthålla sina vanliga kontakter när de för en längre eller kortare tid flyttade ut i skärgården. Många skärgårdsbor fick också arbete med anknytning till eller ombord i de nya ångfartygen.

FAKTA
Titel:
Ångfartyget 200 år
Utgivning: 2018
Redaktör: Claes-Göran Dahl
Medförfattare: Lennart Rydberg, Carl-Uno Sjöblom, Carl Anton, John E Persson, med flera
Format: 270 x 210 cm
Antal sidor: 192
Färg
Rikt illustrerad
Cirkapris i bokhandeln: 400 kr
Beställ denna bok: info@attundaskeppsforlag.se

Vi tipsar! 

SVT: dokumentär om ångbåtens revolutionerande betydelse. 

Vetenskapsradion: 200-åriga ångbåten tuffar på.

P1: Motala Express i ångande båtparad.

 

Ångmaskinen ombord på Norrskär. Maskin No 168 byggd vid Eriksbergs verkstad 1910.

 


Kanholmen.